fredag 24 augusti 2012

Dubbelstickning

Förkyld igen och det ordentlig. Det positiva är ändå att hjärnan vill vara med även om inte övriga kroppen vill det. Så slöjdtajm igen! Jag har kikat på dubbelstickning tidigare och tänkt att någon gång måste jag testa. Tiden "någon gång" kommer ju aldrig... men nu så. Det finns en bra video här (engelska) och en fin blogg (svenska) som bra beskriver hur man gör. Jag ritade upp ett enkelt mönster i excel, mest bara för att jag tyckte det räckte med att hålla i huvudet hur maskorna på stickan mönstrar. Min provstickning ser ut så här:

Ber om ursäkt för fotot, både för färg och skärpa.

Eftersom jag vävde mycket finnväv för ungefär 25-30 år sedan, kan jag inte låta bli att jämföra dubbelväv och dubbelstickning. I båda får man dubbla lager som bara binds samman där ytorna växlar i mönstret.


Denna teknik var så rolig att jag vill sticka något mer! Kanske mössa eller pulsvärmare?! Men då i tunnare garn. Först en beställning från äldsta dottern min. Mössa i vitt och någon neonfärg ;) Inte min stil men blir ändå spännande att sticka! Och hon lär synas när hon cyklar till universitet!

torsdag 23 augusti 2012

Mer yllebroderi

Har länge haft en idé om hjärtan med yllebroderi till jul, kan väl aldrig vara för tidigt att börja? Lätt stoppat med kardad ull.


Ha det gott, vänner!

Armband i yllebroderi

Efter alla fina utställningar i sommar blev jag så sugen på att få brodera något på ylle, vadmal eller kläde. När tiden inte tillåter något större broderi får man hitte på något litet! Ett armband kunde vara lagom. Gillar ju får och ull, så vad var naturligare att försöka mig på, än några får. För att ha något på näthinnan tog jag fram en inköpt linnehanduk med får på. Jag har inte ritat av utan bara fritt broderat utan att ha ritat något på tyget först. 


Jag har sett många härliga broderier från Fingerfärda och deras fina muddar och tänkte att jag kunde göra något liknande. Jag la upp ca 50 m med entrådigt ullgarn på st 2 och stickade ca 45 varv innan jag maskade av. Tanken var att låta den stickade kanten rulla sig utåt runt ylletygskanten när jag sydde på den som foder på armbandet.


Fårpälsen broderade jag i knutsöm, det blev ullockar av det, och jag är nöjd! Ok, huvudena kunde varit både bättre och synligare. Just nu vet jag inte om de liknar får eller möss ;) fniss...
Kanske kommer jag att lägga till några stygn för att markera dem.
För att pröva fler tekniker applicerade jag några romber i rött ylletyg och langetterade fast dem med rött garn. Det såg ändå inte färdigt ut, det fick bli några stjärnor i grått ullgarn och några stygn och knutar med vitt garn på de röda romberna också. Det finurliga med Fingerfärdas muddar är resårbandet. Jag har gömt det mellan yllebroderiet och det stickade fodret. Jag har satt fast resåren med rött ullgarn i knutar. 



Och jag måste nästan göra en till för den ser mer ut som en mudd än ett armband. Så det kan gå!


torsdag 2 augusti 2012

Färglav


Har haft två roliga dagar vid färgningsgrytan igen! Läser på webben, läser i böcker och försöker hitta rätt lavar: färglav, islandslav, stenlav och skägglav ska vara bra att färga med. I grytan nedan är det färglav och det behövdes inte så mycket lav för att ge bra färg. Tur är väl det, så enkelt är det inte att skrapa lav från stenar! Det översta garnet i bilden nedan är betat med alun och garnet nederst i bilden är obetat. Man ska inte behöva beta när man färgar med lav, färgen drar på ändå men det blir något starkare färg på betat garn, tycker jag.



Islandslaven gav en varmt gul färg som kan slå om mot rött om garnet får ligga i ett ammoniakbad upp till en vecka efteråt, läste jag någonstans, så nu står en burk med en garntuss i ammoniakbad på altanen. Än syns ingen förändring. 

Idag har jag plockat mer islandslav för att fermentera men även skägglav för att pröva i grytan ;) Lavarna är så torra att det inte spelar någon roll om de får ligga några dagar... för i morgon ska det plockas blåbär och hallon! Mina färgningsäventyr fortsätter...

Ha det gott vänner!