torsdag 2 augusti 2012

Färglav


Har haft två roliga dagar vid färgningsgrytan igen! Läser på webben, läser i böcker och försöker hitta rätt lavar: färglav, islandslav, stenlav och skägglav ska vara bra att färga med. I grytan nedan är det färglav och det behövdes inte så mycket lav för att ge bra färg. Tur är väl det, så enkelt är det inte att skrapa lav från stenar! Det översta garnet i bilden nedan är betat med alun och garnet nederst i bilden är obetat. Man ska inte behöva beta när man färgar med lav, färgen drar på ändå men det blir något starkare färg på betat garn, tycker jag.



Islandslaven gav en varmt gul färg som kan slå om mot rött om garnet får ligga i ett ammoniakbad upp till en vecka efteråt, läste jag någonstans, så nu står en burk med en garntuss i ammoniakbad på altanen. Än syns ingen förändring. 

Idag har jag plockat mer islandslav för att fermentera men även skägglav för att pröva i grytan ;) Lavarna är så torra att det inte spelar någon roll om de får ligga några dagar... för i morgon ska det plockas blåbär och hallon! Mina färgningsäventyr fortsätter...

Ha det gott vänner!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar